ארצות הברית היא יעד לחופשות חלומיות, ולפעמים, בתוך הנופים עוצרי הנשימה והערים התוססות, קורה גם הבלתי צפוי – אהבה.
לא מעט ישראלים מוצאים את עצמם מפתחים קשר רומנטי משמעותי במהלך טיול, קשר שמוביל להחלטה ספונטנית ומרגשת: להתחתן על אדמת אמריקה. על פניו, מדובר בצעד רומנטי מאין כמוהו, אך מאחורי החופה המאולתרת בלאס וגאס או הטקס האינטימי בסנטרל פארק, מסתתרת מורכבות משפטית שעלולה להשפיע באופן דרמטי על מעמדכם החוקי ועל עתידכם בארצות הברית.
רבים מניחים שאם החתונה עצמה חוקית, אז הכל בסדר, אך כשמדובר בחוקי הגירה אמריקאיים, הסיפור מורכב הרבה יותר. השאלה המרכזית אינה האם מותר להתחתן, אלא מה הייתה הכוונה שלכם בעת הכניסה למדינה עם ויזת תייר, וכיצד המעשה הזה משפיע על אותה ויזה בדיוק.
העיקרון המכריע: "כוונה מוקדמת" והפרת תנאי הויזה
כדי להבין את הסיכון, עלינו לחזור לנקודת ההתחלה: הבקשה לויזת תייר (B1/B2) או אישור כניסה ESTA. כאשר אתם מגישים בקשה כזו, אתם מצהירים בפני ממשלת ארה"ב הצהרה מחייבת: מטרת נסיעתכם היא זמנית (תיירות, עסקים, ביקור משפחתי) וכי בכוונתכם המלאה לחזור לישראל בסיום הביקור. הקונסול מעניק לכם את הויזה על בסיס אמון בהצהרה זו, הנסמכת על הוכחות שהצגתם לקשרים חזקים לישראל (עבודה, לימודים, משפחה, נכסים).
כאשר אתם מתחתנים עם אזרח/ית אמריקאי/ת במהלך אותו ביקור, אתם מבצעים פעולה שמטבעה מצביעה על רצון להישאר ולהשתקע בארה"ב – כלומר, "כוונה להגר".
כאן נכנס לתמונה המושג המשפטי "כוונה מוקדמת" (Preconceived Intent). אם קצין הגירה יגיע למסקנה שתכננתם להתחתן ולהגיש בקשה לגרין קארד עוד לפני שעליתם על המטוס ליציאה מישראל, הדבר ייחשב להצגה כוזבת (Misrepresentation) או הונאת ויזה.
זוהי עבירה חמורה ביותר בחוקי ההגירה, שעלולה להוביל לדחיית בקשות עתידיות לצמיתות ואף לגירוש. כלומר, הבעיה אינה אקט הנישואין עצמו, אלא האפשרות שהוא יתפרש כהוכחה לכך שלא אמרתם אמת לגבי כוונותיכם המקוריות בעת הכניסה למדינה.
"כלל 90 הימים": מדוע תזמון החתונה שלכם הוא קריטי
אז איך רשויות ההגירה מנסות לקבוע אם הייתה לכם "כוונה מוקדמת"? אמנם אין חוק כתוב וחד משמעי, אך מחלקת המדינה משתמשת בהנחיה פנימית המכונה "כלל 90 הימים". כלל זה אינו חוק מחייב, אך הוא משמש כלי חשוב עבור קציני הגירה בהערכת המצב.
נישואין או שינוי סטטוס בתוך 90 ימים מהכניסה
אם התחתנתם או הגשתם בקשה לגרין קארד תוך 90 ימים מהגעתכם לארה"ב, רשויות ההגירה יניחו אוטומטית שתכננתם זאת מראש. במקרה כזה, אתם תצטרכו להוכיח שההחלטה הייתה ספונטנית לחלוטין ולא תוכננה מראש – משימה שנחשבת לקשה ביותר בפרק זמן כל כך קצר.
נישואין או שינוי סטטוס לאחר 90 ימים מהכניסה
אם הפעולות הללו מתרחשות לאחר שחלפו 90 ימים מיום כניסתכם, החזקה בדבר כוונה מוקדמת נחלשת. אין זה אומר שאתם ב"אזור בטוח" או שקיבלתם "אור ירוק", אך נטל ההוכחה עובר במידה רבה אל רשויות ההגירה, שיידרשו להוכיח כי אכן הייתה לכם כוונה מוקדמת על בסיס נסיבות אחרות. גם במקרה זה, תידרשו להציג ראיות התומכות בספונטניות של ההחלטה.
שתי דרכים, תוצאות שונות: לחזור לישראל או להישאר בארה"ב?
בפניכם עומדות שתי אפשרויות עיקריות לאחר שהתחתנתם, ולכל אחת מהן השלכות שונות לחלוטין.
הדרך הבטוחה והנכונה: חזרה לישראל והגשת בקשה מסודרת
הדרך המומלצת ביותר, שמנטרלת כמעט לחלוטין את החשש מהאשמה ב"כוונה מוקדמת", היא לסיים את חופשתכם כמתוכנן, לכבד את תנאי ויזת התייר שלכם, ולחזור לישראל.
בכך שהוכחתם את כוונתכם המקורית לעזוב את ארה"ב, אתם מיישרים קו עם החוק. מרגע זה, בן/בת הזוג האמריקאי/ת יכול/ה להגיש עבורכם עתירה (טופס I-130) לקבלת גרין קארד על בסיס נישואין. אתם תעברו תהליך שנקרא "טיפול קונסולרי" (Consular Processing), שבסופו תוזמנו לראיון מסודר בשגרירות ארה"ב בירושלים.
עם אישור הבקשה, תקבלו ויזת הגירה ותוכלו להיכנס לארה"ב באופן חוקי כתושבי קבע. דרך זו אולי ארוכה יותר, אך היא הדרך הנכונה, החוקית והבטוחה ביותר לאיחוד.
הדרך המסוכנת: הישארות בארה"ב והגשת בקשה ל"שינוי סטטוס"
זוגות רבים מתפתים לנסות ולקצר את התהליך על ידי הישארות בארה"ב והגשת בקשה ל"שינוי סטטוס" (Adjustment of Status) ממעמד של תייר לתושב קבע. כאן בדיוק טמון המוקש. תהליך זה יכניס אתכם ישירות למסלול התנגשות עם "כלל 90 הימים" וסוגיית ה"כוונה המוקדמת".
תידרשו לעבור ראיון מקיף ותחקור מעמיק של נסיבות ההיכרות והנישואין ותצטרכו להוכיח באופן חד משמעי שההחלטה להישאר ולהתחתן הייתה בלתי צפויה וספונטנית לחלוטין. אם לא תצליחו לשכנע את קצין ההגירה, בקשתכם עלולה להידחות, אתם עלולים להיות מואשמים בהונאת ויזה, להיכנס להליכי גירוש ואף לקבל חסימה לצמיתות מכניסה עתידית לארה"ב.
אל תסכנו את עתידכם: החשיבות של ייעוץ מקצועי
התמודדות עם המורכבות של נישואין על ויזת תייר היא אחד המצבים הרגישים והמסוכנים ביותר בעולם ההגירה האמריקאי. טעות אחת קטנה, החלטה שגויה שנעשתה מתוך רומנטיקה או חוסר ידע, עלולה להוביל להשלכות הרסניות. עוד לפני שדנים בתהליך הגירה עתידי, ההשפעה המיידית היא על ויזת התייר שלכם ועל היכולת שלכם להיכנס לארה"ב בעתיד הקרוב.
כאן בדיוק המומחיות שלנו ב-Usa Visa Esta Center באה לידי ביטוי. עם ניסיון של למעלה מ-15 שנה ושיעור הצלחה של כ-98%, אנו מתמחים בהבנת הדקויות של אישורי כניסה זמניים לארה"ב. אנו מסייעים ללקוחותינו להבין בבהירות את ההשלכות של שינוי מצבם האישי על הויזה הקיימת שלהם. ניסיון להשתמש בוויזה ישנה לאחר נישואין לאזרח אמריקאי עלול להוביל לסירוב כניסה בגבול, ולכן חשוב לפעול נכון.
אם התחתנתם בארה"ב ואתם מבולבלים לגבי ההשלכות על הויזה שלכם, או שוקלים כיצד לבקר את בן או בת הזוג בעתיד, אל תפעלו מתוך ניחוש. צרו קשר עם הצוות של Usa Visa Esta Center עוד היום. אנו נעניק לכם ייעוץ ברור ומדויק לגבי אישורי הכניסה שלכם, כדי שתוכלו לקבל החלטות מושכלות ונכונות לעתידכם.